Jan Torringa

In 1992 ben ik afgestudeerd als kunsthistoricus in Groningen. Ik heb acht jaar in het Haarlemse Frans Hals Museum gewerkt voordat ik in 2000 zelfstandig werd. Sindsdien heb ik talloze tentoonstellingsteksten, catalogusteksten, teksten voor websites, audiotours en artikelen voor museumkranten geschreven, over kunst, geschiedenis en nog veel meer. Voor allerlei opdrachtgevers heb ik gewerkt, onder andere het Groninger Museum, het Fries Museum, het Van Gogh Museum, de Kunsthal Rotterdam, de Nederlandse Museumvereniging, het (toenmalige) Instituut Collectie Nederland, Museum De Buitenplaats in Eelde en Kunstgalerij Albricht in Oosterbeek. Voor de LOI schreef ik een module kunstgeschiedenis.

De laatste jaren verbreed ik steeds meer mijn werkterrein tot andere onderwerpen. Zo help ik tegenwoordig vaak mensen hun levensverhaal op papier te zetten. Als eindredacteur bij 8weekly.nl heb ik vele jaren jonge auteurs gecoacht om goed leesbare en begrijpelijke recensies te schrijven.Gepubliceerd:


Kunst en Klimaat op Duurzaamnieuws.nl. Teksten voor de magazines en de website van Kunstgalerij Albricht, Zoeken naar Rembrandt op 8weekly.nl,  Een dierbaar bezit, Museum de Buitenplaats; Deel entries in: Painting in Haarlem 1500-1850; the Collection of the Frans Hals Museum; Geneeskunst; kunst in het Martini Ziekenhuis Groningen; Kees Maks en de Nederlandse kunst, in cat. Kees Maks; Tekst bij beeld (Nederlandse Museumvereniging); Verzameld, collectie moderne kunst in het Frans Halsmuseum; Galerie Espace; 40 jaar ruimte voor eigentijdse kunst; Het Haarlemse Lucasaltaar; meesterstuk en manifest; Pop-up; het boek in beweging; Charlotte van Pallandt; 70 jaar beeldhouwen; Twee artikelen in: Aan de oorsprong van de schilderkunst; Dichter bij de Dood: illustraties van William Blake bij een gedicht van Thomas Gray; Diverse artikelen in `Kijken in het Frans Halsmuseum; Diverse publicaties in het Groninger Museum Magazine.


Verschijnt in 2022: Brieven aan mijn moeder, een boek op basis van de brieven die een jonge Joods-Duitse vluchteling tussen juni 1940 en oktober 1943 aan zijn verloofde  in Amsterdam schreef, voordat hij in Auschwitz werd vermoord.